10 ani stewardesă la QatarAirways. Povestea (partea a II-a)

0
221
views

Poveşti de iubire la înălţime

(prima parte click aici: )

–           Ai trăit poveşti de iubire?

–           Da, normal. Ar fi şi culmea la 26 de ani câţi aveam când am ajuns acolo să nu trăiesc nicio poveste de dragoste. Toate am trăit. Era o glumă la un moment dat când veneau fetele noi, stewardesele, noi spuneam că suferă de sindromul MMD – “My Mohamed is different”, pentru că majoritatea se îndrăgosteau de băieţi arabi, pe majoritatea îi chema Mohamed şi poveştile de dragoste erau la fel: “vai ce drăguţ e, vai ce bine e să fii în relaţia aceasta, ce frumos se comportă cu mine. Şi pe urmă, după câteva zboruri să zică: my Mohamed e prea strict, sau alte plângeri referitoare la cerinţele lui sau ale familiei”.

–           Şi nu s-a întâmplat să va ceară pasagerii numărul de telefon?

–           Se întâmpla. Sau se lăsau cărţi de vizită.  Aveam o colegă filipineză care locuia în acelaşi complex de case, care după un zbor a venit la noi şi ne-a spus: Nu ştiu ce mi se va întâmpla! Era foarte speriată pentru că pe un zbor scurt, a avut câţiva soldaţi americani şi unul dintre ei n-a vrut să se dea jos din avion până când nu i-a dat numărul ei de avion. Dar nu a putut să îşi dea numărul greşit pentru că el şi-a şi scos telefonul şi a sunat şi a  zis: ok, intră robotul, înseamnă că e bun numărul. Şi ce să facă, ce să facă, nu ştia dacă să meargă la o întâlnire cu el sau nu. Şi s-a dus la o întâlnire cu băiatul respectiv şi după 6 luni s-au căsătorit.

Până la urmă te stabileşti oriunde, dacă îţi găseşti jumătatea. Eu mi-am găsit-o însă în România.

Topul destinaţiilor

Are 10 000 de ore la active  aer, 40 de ţări vizitate, peste 200 de orașe, cum era să nu o întreb despre destinaţiile preferate şi frumuseţile pe care le-a văzut.

–           Cel mai frumos oraş din lume pentru mine este Quebecul. Iar înainte să ajung în Canada mi-au plăcut Barcelona şi Roma, dar Quebecul mi-a rămas la inimă. Are de toate. E un pic diferit, am simţit că pe unele străzi sunt în Franţa, în unele cafenele eram ca în Italia, în cealaltă parte a oraşului eram la munte, într-un peisaj cu castele, mă simţeam că într-o regiune a Angliei. E o frumoasă îngemănare de tot felul de locuri în acelaşi oraş. E şi foarte curat, aerisit, mi-a plăcut foarte mult.

 

–           Dar top destinaţii din punct de vedere culinar?

–           În Asia. Racul pe care îl mănânci în Singapore nu îl mănânci niciunde altundeva. Creveţii pe care îi mănânci în Filipine sunt absolut delicioşi. Zic sparanghel, mă gândesc la Thailanda, dacă vreau să mănânc cheesfondue mă gândesc automat la o zona în Elveţia, dacă vreau să mănânc costiţă de porc, clar în Anglia, fish’n chips cu oţet deaupra- mă gândesc la Manchester,  sarmalele cele mai bune sunt cele făcute de mama, zacusca cea mai bună de bunica şi cea mai bună ciorbă de legume şi fasole e cea făcută de mine(rade cu poftă). Ăsta-i topul!

 

Revenirea în România. Aşezarea

 

Dacă am încheiat meseria de stewardesă, nu înseamnă că nu mai sunt tânără. Eu încă am sufletul tânăr, vreau să fac anumite lucruri”

 

 

Nicoleta a hotărât să revină în ţară când compania Qatar a început să devină “exagerat” de strictă în privinţa regulilor, chiar şi pentru angajaţii seniori. S-a ajuns la cererea acordului companiei în scris dacă doreai să te căsătoreşti cu o anumită persoană şi nu o puteai face fără acordul lor. În plus, Nicoleta îşi dorea să devină trainer şi nu i s-a acordat această oportunitate.

Pe de altă parte, sora ei se mutase în Bucureşti iar părinţii ei erau singuri, bunica bolnavă şi casa ei, casa viselor pe care şi-a cosntruit-o cu banii strânşi în toţi anii de carieră, o aştepta. Aşa că a plecat, fără a avea planuri pentru ce urma să facă, fără frică, pentru că simţea că venea o nouă etapă, cea în care viaţa ei urma să se aşeze.

 

N-a durat mult până să pună pe picioare o structură de workshopuri practice, prin care pregăteşte doritorii pentru meseria de steward/esa (: “Începi să cunoşti oamenii şi să vezi ce şanse au, dar dacă îi încurajezi să lucreze la acele minusuri pot să ajungă să le depăşească. Trebuie să înţeleagă ce înseamnă meseria, ce înseamnă să lucrezi în aviaţie, ce responsabilităţi trebuie să ai şi ceea ce doresc deja companiile să ştii sau cum să fii când tu deja te duci la interviu. De exemplu: la Qatar a fost la o proba o întrebare: ce ştii despre ţara Qatar, este o ţară musulmană, sau arabă? Era o întrebare de cultură generală.

Şi tocmai asta facem la aceste workshopuri(World-class NG Cabincrew), îi învăţ multe despre ţările respective, companiile aeriene, cerinţele lor, lucruri pe care trebuie să le ştii pentru siguranţă, produsele care se oferă la bordul avionului. Eu nu le spun doar părţile frumoase, le spun şi părţile negative. Pentru că nu vreau să îmi spună cineva, să între în aviaţie şi să zică: <a, poi mi-ai zis că va fi foarte frumos, că o să văd lumea şi eu lucrez la o companie low cost şi nu am văzut nicio destinaţie>”

Deşi nu se mai prea uită după avioane când le vede pe cer, a rămas activă şi se bucură de ce îi oferă Clujul, de festivaluri şi evenimente, dar şi de weekendurile pe care le petrece în afară oraşului:

“Logodnicul meu şi-a dorit să devină pilot, însă din cauza unei probleme la un ochi nu a trecut de testele medicale. Şi dragostea aceea de zbor, de a merge să vadă locuri i-a rămas şi aici ne potrivim foarte bine. În fiecare weekend suntem plecaţi undeva. Astă vară am încercat să facem ceva aparte şi să ne antrenăm pe un vas cu vele, de sailing şi am fost două săptămâni pe Marea Neagră. Dacă vrem să mergem undeva, luăm maşina şi un weekend evadăm. Suntem tot timpul activi, mergem la meciurile de baschet, mergem la meciurile de fotbal, la concerte. Mă bucur că sunt în Cluj, că sunt clujeancă pentru că tot timpul ai ceva de făcut. De abia aştept zilele Clujlui, urmează Tiff-ul, o bucurie pentru suflet, festivalul de la Bonţida. Dacă am încheiat meseria de stewardesă, nu înseamnă că nu mai sunt tânără. Eu încă am sufletul tânăr, vreau să fac anumite lucruri”

 

(prima parte click aici: )

Follow me on facebook
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here