Ce am învăţat la workshop-ul de preparare a cafelei de la Meron?

0
135
views

După workshop-ul realizat la Meron, mi-e greu să mă mai numesc iubitoare de cafea, având în vedere câte lucuri nu ştiu despre ea(cultivare, preparare).

  • Când prepari o cafea, contează totul: până şi apa pe care o foloseşti. E de preferat o apă îmbuteliată, pentru puritate, cea de la robinet putând să influeneze gustul cafelei.
  • E de preferat să măcinăm cafeaua pe loc, înainte de utilizare, penru un gust mai intens. Dacă totuşi cumpărăm cafea gata măcinată (cum facem, cred, majoritatea), barista Cristi recomandă să folosim pachete mici de cafea.
sursa: Flaviu Popa
  • Alege filtru de hârtie, în locului filtrului de plastic, care de multe ori vine la pachet cu filtrul de cafea.
  • Espresso-ul, nu e cea mai tare cafea. Tot Cristi ne-a explicat că ce simţim noi ca fiind tare, e de fapt gustul amărui al cafelei, datorat boabelor prăjite dark (sunt cele mai folosite în cafeaua italiană). Mai mult decât atât, cafeaua ristretto, acel espresso mic băut de italieni, nu are cum să îţi dea palpitaţii, pentru că timpul de infuzare la care este supusă cafeua e de câteva secunde, fiind imposibil să iasă o cafea prea tare. Din nou, e vorba despre aroma amăruie, acidă. Alte arome sunt cele acrişoare, dulci, sau chiar sărate. Nu, nu veţi bea o cafea sărată, însă ea va avea o uşoară tentă, pe care cunoscătorii o vor putea cataloga rapid.
sursa: Flaviu Popa
  • Dacă vrei o bombă de cafeină, prepară o cafea dimineaţă şi bea-o abia pest 24 de ore. Aviz celor cu tensiune mare: cu cât veţi consuma o cafea mai târziu faţă de momentul preparării, cu atât ea va deveni mai „tare”. Pentru un gust bogat, se recomandă boabele prăjite mediu, cu o durata de infuzare de câteva minute. Majoritatea cafelelor de nişă sunt făcute din acest tip de boabe, care diferă şi ele la gust în funcţie de felul şi zona în care sunt cultivate.
sursa: https://www.instagram.com/p/BQ3DMrRAR10/
  • Pe pachetul unei cafele bio, vei găsi întotdeauna scris: numele fermierului, unde a fost cultivată, modalitatea de uscare şi gradul de prăjire
  • Dacă te-ai săturat de cafeua la ibric, filtru sau espressor, Cristi ne-a arătat alte trei aparate, care merg mană în mâna cu cafeaua de nişă: Aeropress-ul, Presa franceză şi Chemex-ul. Obligatoriu e să se macine cafeaua pe loc, pentru cu fiecare aparat se foloseşte cafea cu anumit grad de măcinare. Dacă la ibric se foloseşte o cafea foarte fină, presă franceză are nevoie de o cafea foarte zgrunţuroasă, deci nu atât de fin măcinată, altfel cafeaua nu iese aromată.

Aeropress-ul e un aparat mic, care are doar 600 de grame. Poate fi folosit oriunde, în tren sau în camping, atâta timp cât ai un termos cu apă caldă la tine. Cafeaua se face rapid, un timp de 30 de secunde fiind suficient pentru infuzare.

sursa: Flaviu Popa

Pressa Franceză se foloseşte pentru obţinerea unei cafele cu gust intens, bogat, având nevoie de o perioadă de infuzare de 2-3 minute. Secretul constă în presarea lichidului cu pistonul de plastic.

În sfârşit, Chemexul, declarată tehnica câştigătoare de cei care am participat la workshop, este de fapt un filtru manual, din sticlă termorezistentă, inventat în 1941. Secretul constă în filtrul tripul de hârtie, care reţine atât zaţul cât şi uleiurile din boabele de cafea.

sursa: https://origocoffee.ro/products/chemex-mic?variant=9950513861

Cum îi place specialitului să bea cafeaua acasă? Cristi o preferă simplă, la ibric. În rest, experimentele le face la cafenelele din oraş,unde găseşte cafea bio, de nişă. Mai multe îl puteţi întreba chiar pe el, la Meron. E un barista friendly şi povestitor.

Follow me on facebook
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here