Cum se construiesc business-urile în industria creativă – Inside Stories

0
47
views

Am fost la evenimentul InsideStories – editia a doua, organizat de Impact Hub, pentru că ocaziile în care poți vorbi chiar cu antreprenorii care au creat niște business-uri sunt destul de rare, mai ales cand vorbim de firme gigant, cum este cea a lui Brânzaș, un nume poate necunoscut pentru noi cei care consumăm doar produsele firmelor care i-au fost clienți, însă un nume cu greutate în industria creativă. Deși, cum aveam sa aflu în acea seară,  numarul proiectelor realizate pentru piața clujană au fost extrem de puține.

CEO-ul are o prezență pe măsura companiei: un tip cu statura masivă, cu vocea usor gravă, dar calmă. Pare acel tip de businessman de la care ai avea ce să înveți dacă ai sta prin preajma lui, personajul cu experință în business dar și în viață, care știe ca cel mai important este să  “visezi pe termen scur”.

bb

La o cautare pe Google, am aflat despre “Brânzaș”  că au în portofoliu clienți mari ca Ursus(din 1994), Tiriac, The One, iar despre “Libero Events” am aflat că sunt cei din spatele TeComm, Targul de Turism, HR Summit, The Woman.

Crina, managing partner la Libero , are profil de furnicuță. Stă cocoțată pe scaunul înalt, tip bar, și își mișcă  agitat piciorul încălțat în stiletto argintiu în așteptarea primelor întrebări.  Cântărind energia și fluența cu care răspunde întrebărilor, rapiditatea succesiunii ideilor, nu este o femeie “comodă”, care deleagă sarcini, ci una care se implică în fiecare etapă, pentru că, zicea ea la un moment dat :

Să organizezi un eveniment presupune o munca de 6, 8 luni, iar rezultatul se vede într-o singură  zi

Bogdan Brânzaș s-a așezat relaxat pe unul dintre scaune ca să-și aștepte întrebările: “Am venit doar pentru ca mi s-a promis ca va fi ceva interactiv. Mie nu imi place să merg și să țin prezentări cu power point și să tot vorbesc.”

Îi ajungea câte-o întrebare ca să îi stimuleze memoria și să povestească cu usurință experințe personale, idei, sfaturi sau nemulțumiri:

  • Tre’ să vinzi. Nu neaparat un produs. Poate ai un talent, o meserie. Iar cand trebuie să o faci chiar pentru tine, e foarte greu.
  • Încă nu există percepția asta a serviciului profesionist. România e în evul mediu al capitalismului. Ba nu, în epoca de piatra.
  • Cum am reușit? Eu sunt un om încăpățânat, foarte încăpățânat.

Incă de prin ’90 căuta un nume pentru firma lui, care înca nu exista. A reușit să o construiască și să o duca la un nivel înalt datorită profesionalismului și verticalității, spune el. De asemenea, se consideră norocos pentru ca a avut ocazia de a lucra cu firme mari și că a avut mult de învățat și de la clienții lui.

Când vorbește despre clienți, Crina este la fel de entuziastă.  Livrează întotdeauna când promite, chiar dacă asta înseamnă de multe ori să își ducă laptopul acasă și să lucreze până târziu. “Imi place să livrez ceea ce promit plus ceva extra. Imi place să imi și surprind clienții. Ca să organizezi evenimente trebuie să cunoști foarte bine oamenii din acea industrie și să le stii problemele. “

CEO-ul Libero Events nu îşi consideră meseria că fiind solicitantă, sau grea. A stat pe gânduri ceva vreme când a fost rugată să povestească care sunt provocările acestei meserii, acestui business: “Satisfacţia e aşa mare, că nu prea simt provocările.” Şi-a amintit totuşi de un eveniment în care nu părea că o va scoate la capăt: unul dintre speakeri pierduse avionul, celălalt avusese un accident pe drumul spre Cluj,  iar al treilea se învârtea de o ora prin oraş şi nu găsea locul, nici taximetriştii nu îl ajutau.

cc

În ceea ce priveşte angajaţii, Libero a ajuns la un număr de 10 angajaţi şi sunt preocupaţi de fidelizarea angajaţilor pe termen lung, însă Branzas a redus numărul de la 15 la 5 fantastici, dar nu din lipsă de proiecte. Schimbarea a fost una dintr-o serie care au urmat unei excursii în Nepal:

Am venit cu mintea total schimbată. Oamenii aia erau îngrozitor de săraci, dar foarte fericiţi. Şi am început să fac schimbări în firma. Aveam între 12 şi 15 oameni şi simţeam că încep să pierd controlul. Relaţiile începeau să se depersonalizeze şi asta nu support. Tot atunci am ales să merg un an de zile profesor la design. A fost un proces de modificare, de schimbare.

În ceea ce priveşte timpul liber, în viaţa Crinei acesta se amestecă adesea cu jobul. Însă Bogdan şi-a delimitat clar perioada în care lucrează şi cea în care se relaxează. S-au împlinit 3 ani de când nu mai lucrează în timpul weekend-urilor. Când ajunge acasă, preferă  să lucreze în grădină sau să facă orice altceva. Îi place să petreacă timp acasă şi nu e genul monden, care să prefere ieşirile sau evenimentele de tip networking. Vorbeşte cu voluptate de timpul lui liber şi poate tot din această organizare a timpului a dedus şi esenţa unei vieţi împlinite: “visatul pe termen scurt şi micile bucurii ale vieţii.”

Şi totuşi, ce îl entuziasmează acum? După atâta inovaţie, după atâtea firme cărora le-a realizat campaniile de branding, strategie, de design? Să deseneze un cap de tren. “ E o provocare de la un nou client. Uneori, o chestie atât de simplă e de ajuns să îţi pornească din nou motoarele.”

Follow me on facebook
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here