Meșteshukar ButiQ – Arta țigănească și designul suedez

0
193
views

E nevoie de 2000 de batai de ciocan ca sa se faca un ibric de cupru. Totul se face manual, fara interventia proceselor mecanice sau tehnologice. E doar mestesug pur, transmis din generatie in generatie. Tiganii care formeaza întreprinderea sociala “Meșteshukar Butiq” sunt argintari, impletitori in rachita si in lemn de alun, fierari, caldarari.

t8

Aceasta afacere sociala a luat nastere incercand sa adreseze o problema reala: cum sprijinim acesta minoritate din Romania, astfel incat sa valorizam traditia roma si sa ii ajutam sa traiasca din ea? Raspunsul a venit sub forma unor produse traditionale  cu un design contemporan. Acestea sunt articole de bucatarie, de decor, mobila, dar si bijuterii din argint si articole de imbracaminte.

t4t2https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

 

Inceputul a fost modest, in comparatie cu ce avea sa urmeze:

Ca sa-i gasim, ne-am pornit o gasca de nebuni, dar nebuni faini si am luat efectiv tara la pas. Am mers prin comunitatile si satele in care stiam ca inca mai exista mestesugari si apoi am intrebat pe la case, ca, de regula, pe mestesugari ii stie lumea in sat. Initial am selectat cam 2000 de tigani, dupa care am ramas la aproximativ 20, cu care colaboram in mod constant in prezent.

t6

 

 

t7

 

Pana sa ajunga la conceptul actual, produse traditionale cu design modern, asociatia a creat produsele  dupa modele cu design vechi, traditional si au mers cu ele sa le vanda pe la diverse targuri. Insa succesul a venit abia dupa colaborarea cu designerii suedezi, de la Glimpt Studio, care au gandit noi idei, turnate in forme contemporane, chic, facute insa dupa aceleasi procedee si tehnici traditionale, curate, manuale. Designerii au pornit intr-o calatorie in Romania, pentru a-i vizita pe mestesugari chiar in locurile in care ei traiesc si lucreaza.

 

Experienta lor poate fi vazuta aici:  [kad_vimeo url=”https://vimeo.com/103315626″ ]

 

Follow me on facebook
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here